Hennequinstraat 2-12
Beschrijving
Algemeen:
Het complex van boven- en benedenwoningen strekt zich uit van de hoek Hennequinstraat/Van der Weeghensingel tot een eindweegs in de Hennequinstraat. De vormentaal is traditionalistisch. De gevels bevinden zich direct aan de rooilijn, alleen aan de Van der Weeghensingel ligt een deel van de gevel terug ten opzichte van de rooilijn. Het bestaat visueel uit twee delen, onder meer herkenbaar aan een verschillende nokhoogte, namelijk een hoekpand en een daarop aansluitend breed deel met drie topgevels. Het complex telt drie niveaus: een begane grond, eerste en zolderverdieping. Van een eventueel kelderniveau zijn geen aanwijzingen waargenomen.
De voorgevels van het bouwdeel op de hoek Hennequinstraat / Van der Weeghensingel:
De gevels zijn in baksteen opgemetseld in kruisverband. De hoek wordt geaccentueerd door een torenvormige uitbouw, bestaande uit vijf zijden van een achthoek. Aan de Hennequinstraat sluit hierop een balkon op een uitbouw aan. De gevels zijn ongeleed, op een gemetselde lijst direct boven de vensters op de begane grond, de rollagen boven de vensters van de eerste verdieping en de uitstekende, afwaterend gemetselde afzaten onder alle vensters na. De nog grotendeels oorspronkelijke vensters zijn samengesteld uit een enkele, dubbele of zelfs drievoudige toepassing van een schuivend onderraam met dubbel bovenlicht. In enkele vensters is nog oorspronkelijk glas-in-lood aanwezig. De gevel is beëindigd met een sobere, uitstekende bakgoot. Het schilddak met rookkanaal op het nokeind sluit aan op het dakschild van het brede bouwdeel, maar heeft een lagere nokhoogte. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen.
Hennequinstraat:
Deze bakstenen gevel is eveneens in kruisverband gemetseld en is ongeleed op de hierboven al genoemde elementen na. De symmetrische
| 1 |
opzet kenmerkt zich door drie iets uitspringende risalieten met topgevels (of steile timpanen). In deze risalieten bevinden zich op de begane grond de visueel gekoppelde toegangen tot de beneden- en bovenwoningen, soms nog met de oorspronkelijke sober gedecoreerde deuren en bovenlichten voorzien van diagonale roeden. Slechts nummer 4 verstoort dit ritme, omdat zich hier slechts één deur bevindt. Op de verdieping zijn dubbele en drievoudige vensters, in de al bij het hoekpand beschreven vorm. In de geveltoppen of timpanen bevinden zich rondvensters, waarvan het linker deels met hout is dichtgezet tot een rechthoekig venster. De tussengelegen gevelvlakken hebben vensters met de drievoudige vorm. Enkele vensters zijn in oude vorm vernieuwd, sommige hebben nog het oorspronkelijke glas-in-lood. Boven de gevels tussen de risalieten zijn dakkapellen aangebracht, met drie gekoppelde vensters en een kruisvormige roedenindeling. De linker dakkapel is vermoedelijk nog oorspronkelijk, de rechter in oude vormen vernieuwd. De gevel wordt beëindigd door een sobere, uitstekende bakgoot. Het brede zadeldak met schildeinden is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. Hiertegen sluiten de lagere zadeldaken van de risalieten aan.
Zijgevel (hoekbouwdeel):
Aan de Van der Weeghensingel blijkt de zijgevel van het hoekdeel op de verdieping een drievoudig venster te hebben, en zijn nog een klein (toilet?) venster en een dubbel venster zichtbaar. Op de begane grond is een garage aanwezig, die zich op de rooilijn bevindt. Met een diagonaal gevelvlak met moderne deur sluit deze garagebouw aan op de terugliggende gevel van het hoekbouwdeel. Opvallend is een ander bouwdeel met plat dak dat zich boven of zelfs achter deze garage bevindt. Het staat volledig los van nr. 2-4 maar tegen Van der Weeghensingel 1. In dit bouwdeel zijn op de verdieping een oorspronkelijk drie-voudig en een eveneens oorspronkelijk enkel venster zichtbaar, in identieke vormen als de vensters van het hoekbouwdeel.
Achtergevel:
Niet in het zicht.
Interieur:
Maakte geen deel uit van het onderzoek.
| 2 |
Redengevende omschrijving
Het complex heeft monumentale waarde vanwege de bouwstijl, de karakteristieke vormgeving van de gevels, de kenmerkende bouwmassa, als ensemble, de afwerking van het exterieur, de sociaal- historische en economische betekenis op lokaal niveau, en vanwege de representatieve waarde voor de stadsontwikkeling en de architect.
| 3 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0071
kadastraalnummer: C-759, 758, 757
datum verkenning: 21 oktober 2003